Korte verhalen schrijven

Cursus: Korte verhalen schrijven

–> Leer een sterk verhaal schrijven met een beperkt woordenaantal

Veel mensen denken dat het schrijven van een kort verhaal makkelijker is dan het schrijven van een boek. Korte verhalen zijn immers kort en dus sneller klaar. Niet dan?
We kunnen daar heel duidelijk over zijn: nee, makkelijker is het schrijven van korte verhalen niet. Het is wel heel erg leuk!

Een kort verhaal kent specifieke aandachtspunten. De verhaalonderdelen en schrijftechnieken worden soms net even iets anders toegepast. Hoe werkt dat nou met een personage in een kort verhaal? Hoe zorg je ervoor dat je de lezer direct in het verhaal trekt? En hoe krijg je het voor elkaar dat je verhaal nog een tijdje in het hoofd van de lezer blijft hangen?

Tijdens deze cursus schrijf je aan jouw verhaal. Je geeft het een krachtige opbouw en tussentijds oefen je en krijg je op een aantal opdrachten feedback. Zo werk jij aan de beste versie van jouw verhaal!

Reactie Ramon:
“De opbouwende feedback die ik kreeg, was erg stimulerend. Inge legde altijd de vinger op de zere plek. Maar ook bij een stuk voor een korte verhalenwedstrijd, waarvan ik dacht dat het al heel goed was, zorgden de aanwijzingen van Inge voor het laatste zetje naar een éxtra krachtig verhaal.”

Ramon won de schrijfwedstrijd Lunchtijd

.

Reactie Petra Bontje:
“Tijdens de cursus korte verhalen schrijven van de Online Schrijfschool schreef ik een kort verhaal. Ik heb een kortere versie van dit verhaal (Suikerspin) opgestuurd voor de Baarnse Literatuurprijs en hoorde dat ik bij de 12 genomineerden zit! Ik ben super, super, blij, en wilde je laten weten dat je feedback zeker geholpen heeft. Inge, dank je wel!”

Hoe is de cursus opgebouwd?

Hoe zien de lessen eruit?

Wat is een kort verhaal nu eigenlijk precies?
Je wordt je bewust van de kenmerken van een kort verhaal en ontdekt de consequenties daarvan voor jouw verhaalidee.

Pijlers van het verhaal
Door welke bouwstenen wordt het verhaal gedragen? En hoe creëer jij stevige pijlers voor jouw verhaal?

Verhaalverloop
Een verhaal kent een zekere opbouw en structuur en je leert hoe je hier gebruik van kunt maken specifiek voor het schrijven van korte verhalen.

Schrijfwedstrijden
Korte verhalen schrijven is niet alleen leuk, ze lenen zich bij uitstek voor schrijfwedstrijden. Doe jij al mee? Je leert wat de aandachtspunten zijn om de jury te verleiden en je krijgt veel tips over hoe je de kans om een schrijfwedstrijd te winnen zo groot mogelijk maakt.

Inspiratieoefeningen
Na elke les krijg je een oefening om met de geleerde schrijftechniek te oefenen. Dit helpt je om het schrijven goed in de vingers te krijgen.

Schrijfopdrachten
Tijdens alle lessen schrijf je aan je eigen kort verhaal. Natuurlijk met wat extra schrijftips en de kennis die je al schrijvend hebt opgedaan. Voor deze cursus mag je maar liefst drie schrijfopdrachten insturen voor feedback.

Wat heb je geleerd?
Na afloop van de cursus heb je een krachtige opzet bedacht voor een kort verhaal dat je kunt gebruiken voor een schrijfwedstrijd op voor plaatsing in een verhalenbundel. Je hebt ook feedback gekregen op de verschillende onderdelen van je verhaal.

Lessen, inspiratieoefeningen én schrijfopdrachten met feedback: je leert schrijven door het te doen!

– – – –

Wil je naast de gedegen feedback van een ervaren docent ook sparren met andere cursisten, dan kun je terecht in de besloten Facebookgroep van de Online Schrijfschool.

Tijdsduur en kosten

cursus korte verhalen schrijven

Online cursus met feedback

.

Tijdsduur: 8 weken (gemiddeld 2-4 uur per week)

Niveau: beginner, gevorderd

Startdatum: je kunt op elk moment starten.

Kosten: € 345 (hier komt geen btw meer bij)

Docent: Inge Spaan, Heleen van den Hoven of Marelle Boersma

Leeromgeving: je werkt via een online leeromgeving die voldoet aan de privacy-eisen van de AVG-wetgeving. Je privacy is dus gewaarborgd.

Certificaat: na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

cursus korte verhalen schrijven

Zelfde online cursus zonder feedback

.

Kosten: € 195 (hier komt geen btw meer bij)

We fungeren ook als stok achter de deur.

Je kunt op elk moment van het jaar starten, en de lessen doen op een moment dat jou uitkomt. Maar het is zeker niet vrijblijvend!

Vandaar deze restrictie:

De feedback op de schrijfopdrachten is inbegrepen, als je ze binnen 10 weken na aanvang van de cursus instuurt. Dat dwingt je om focus te houden en fungeert als stok achter de deur. Wil je na deze tijd alsnog feedback ontvangen dan kun je dat aanvragen : € 25 per tussentijdse schrijfopdracht en € 40 voor de eindopdracht.

De cursus is goed te doen binnen de gestelde termijn, dus daar zal het niet aan liggen. Daarbij is het ook veel leuker om regelmatig met het schrijven van jouw verhaal bezig te zijn, je zit dan veel beter in je verhaal!

Dit laatste is misschien wel de belangrijkste les van deze cursus: schrijf het liefst elke dag! Schrijven kost tijd én vraagt om focus. Als je elke dag bezig bent met je verhaal, dan komt dat kort verhaal er!

Reactie Elly Vos: ‘Ik heb lang getwijfeld of ik een cursus zou volgen om korte verhalen te leren schrijven. Al meteen bij het eerste contact was ik al tevreden en achteraf ook geen spijt van mijn keuze. De mailwisseling met Marelle en later ook de feedback van Inge waren heel prettig, persoonlijk en leerzaam. Wat ik het meest waardevol vond, waren de praktijkopdrachten die direct gekoppeld waren aan de lessen. Kortom: een aanrader!”

Reactie Alexander Roessen: ‘Inge, ik vond het leerzaam en zeer nuttig om met elkaar zo te kunnen sparren om het verhaal naar een hoger niveau te kunnen helpen. Als schrijver wil je het al snel te veel en te groot maken, rake zinnen zijn dan erg belangrijk. Leren hoe je veel kunt zeggen met weinig woorden is in dit geval essentieel. Leren waar je naartoe wilt schrijven ook
Ik vond de samenwerking erg prettig, je feedback was duidelijk, ‘to the point’, constructief en toegespitst op het verhaal. Toen ik het verhaal begon, had ik een gevoel waar ik heen wilde. Met jouw hulp heb ik dat gevoel kunnen omzetten in woorden. Dank daarvoor.

De missie van de Online Schrijfschool: 

Door middel van toegepast onderwijs leren we je bij de Online Schrijfschool zowel de theorie maar zeker ook hoe je in de praktijk de beste versie van je verhaal schrijft. Vandaar dat we de lessen altijd combineren met oefeningen en schrijfopdrachten die gericht zijn op je eigen verhaal.

Alle docenten bij de Online Schrijfschool zijn zelf ook auteur, dus zij begrijpen naast de theorie ook hoe het proces in de praktijk werkt.

Wil je tussendoor meer schrijfinspiratie, schrijf je dan in voor de inspiratiemails.  Je ontvangt dan niet alleen alle nieuwtjes over het cursusaanbod, maar ook inspiratie, informatie over schrijftechnieken en schrijftips.

Aanmelden schrijver nieuwsbrief

De Online Schrijfschool van Marelle Boersma is officieel geregistreerd bij het CRKBO (centrale registratie kort beroepsonderwijs) wat aangeeft dat het aan alle regels voldoet voor hoog kwalitatief onderwijs.

Marelle Boersma is de eigenaar en initiatiefnemer van de Online Schrijfschool. Ze is tevens een succesvol auteur met meer dan vijftien boeken op haar naam, waaronder diverse bestsellers. Ze heeft ruim dertig jaar aan onderwijservaring en behoort inmiddels tot de senior schrijfdocenten van Nederland. Vele tientallen auteurs zijn via haar gedebuteerd.

Alle schrijfdocenten die werkzaam zijn bij de Online Schrijfschool zijn zelf auteur en daarnaast ook allemaal CRKBO-geregistreerd.