Wie zijn de schrijfdocenten bij de Online Schrijfschool van Marelle Boersma?

Alle docenten zijn CRKBO-geregistreerd. Dat betekent dat ze voldoen aan de kwaliteitscode voor docenten die werken bij Kort Beroeps Onderwijs. Naast een gedegen vooropleiding in diverse schrijftechnieken, is ieder van hen zelf ook auteur, zodat ze jou niet alleen de techniek kunnen leren, maar je ook bij de stap naar de praktijk kunnen begeleiden.

Elke schrijfdocent heeft een eigen specialisatie, maar ze zijn allround genoeg om ook andere genres te begeleiden.

docenten Online Schrijfschool

Van links naar rechts en boven naar beneden:
Marelle Boersma, Inge Spaan, Heleen van den Hoven, Annet Hulst
Marijke Vos, Machteld van Zalingen, Bregje Rebergen, Soraya Vink

Marelle Boersma:

Marelle Boersma

Ik ben inmiddels een succesvol auteur met meer dan vijftien titels op mijn naam, waaronder een aantal bestsellers. Na een aantal thrillers die over misstanden in Nederland handelden, en een autobiografische roman, schrijf ik nu aan een serie Vertrekthrillers, zoals Ciao Sicilia en Het Moezelmeisje.  Mijn boeken worden uitgebracht door De Crime Compagnie.

Sinds 2009 ben ik werkzaam als schrijfdocent. Ik heb ruim dertig jaar aan onderwijservaring en vind het prachtig dat ik deze expertise kan inzetten om jou te helpen bij je schrijfdroom. Ik sta bekend om mijn eerlijke maar ook opbouwende feedback. Het liefst combineer ik het aanleren van de schrijftechniek met een persoonlijke begeleiding bij het schrijven van je boek. Maar het allerfijnste is dat er al vele tientallen auteurs via mij gedebuteerd zijn. Dat maakt mij blij en vooral ook trots!

Ik begeleid beginnende auteurs, maar verzorg ook Masterclasses waarbij ik gevorderde auteurs leer hoe ze hun manuscript verder kunnen aanscherpen of verdieping kunnen meegeven. Soms kan dat net het verschil betekenen tussen wel of geen publicatie. Zelfs auteurs die al enkele titels op hun naam hebben staan, help ik bij een volgend manuscript. Coaching is een van de mooiste dingen om te doen, zeker als ik hoor dat na mijn terugkoppeling een auteur ineens weer verder kan, en direct in de flow komt.

In 2020 heb ik de Online Schrijfschool opgericht, waarbij je tijdens de cursussen direct aan je eigen boek schrijft.

Mijn expertise voor schrijven heb ik voor een deel vastgelegd in het schrijfboek: In 10 stappen een bloedstollende thriller schrijven. Biblion schreef hierover: “Een handleiding die stimuleert te gaan schrijven, en dan niet alleen thrillers. Het is een heldere cursus over de technieken om een verhaal spannend te maken van de schrijfster van o.a. de Vertrek-thrillers. Zeer geschikt voor beginnende schrijvers en een steun voor gevorderden.

Dit schrijfboek is HIER te bestellen

Website Marelle Boersma

Mijn expertise:

Thrillers, levensverhalen en romans, korte verhalen. Ook kan ik helpen bij storytelling en non-fictie.

Inge Spaan:

Ik ben geboren en woonachtig in de Achterhoek waar ik sinds mijn studies accountancy en fiscale economie werkzaam ben in de beroepsgroep die door velen als een van de saaiste wordt gezien. Mijn creativiteit is echter een feit en omdat creatief boekhouden al jaren achterhaald is, gebruik ik die graag voor mijn passie: schrijven.

In 2018 nam ik deel aan een manuscriptenwedstrijd van uitgeverij de Crime Compagnie en behaalde de finale. Met mijn kort verhaal ‘De ceremoniemeester’ won ik in de zomer van 2019 de schrijfwedstrijd van Bookspot & Vriendin, waarna mijn verhaal in Vriendin werd gepubliceerd. Dit smaakte naar meer en in juni 2020 verscheen mijn debuutthriller Oververhit bij uitgeverij LetterRijn. Inmiddels heb ik meerdere thrillers geschreven en ook een uitstapje naar het feelgood-genre gemaakt. Mijn thrillers verschijnen bij uitgeverij HarperCollins Holland.

Vanaf 2018 volgde ik uitgebreide schrijfopleidingen bij de Schrijversacademie en bij Marelle Boersma. Tevens volgde ik bij Marelle de training voor schrijfdocenten en ging ik onder haar begeleiding als schrijfcoach aan de slag.

Nadat ik van Marelle de kneepjes van het vak heb geleerd, vind ik het prachtig dat ik nu de studenten van de Online Schrijfschool mag begeleiden om er samen met hen voor te zorgen dat zij de sterkste versie van hun verhaal schrijven!

Website Inge Spaan

Mijn expertise:

Korte verhalen, thrillers en kinder- en jeugdboeken

Heleen van den Hoven:

Heleen van den Hoven

Na de lerarenopleiding Beeldende Vorming en een omscholing tot docent Kantoorautomatisering, bestond mijn werk grotendeels uit het ontwikkelen van cursusmateriaal en industriële handleidingen. Maar de fictie lokte. Wat kan er gebeuren als je op dat verboden rode knopje drukt?

Ik volgde de opleiding Uitgeverij, publiceerde enkele kinderboeken en hielp bij het vormgeven van boeken voor opdrachtgevers. In 2015 gaf ik zelf Halverwege uit, mijn avonturenroman over een fictief eilandenrijk. Eerlijk gezegd vind ik het maken van boeken leuker dan het verkopen.

In mijn schrijfwerk werd ik gecoacht door Eva Reinders en Wilma Geldof. Later deed ik de Meesterproef bij de Querido Academie en als vervolg daarop de Topklas, beide bij Sophie Zijlstra.

Enkele gedichten en korte verhalen behaalden finaleplaatsen bij wedstrijden. Zo won ik de thrillerwedstrijd van De Crime Compagnie waarmee ik een uitgeefcontract won. Met Het CARPA Complot haalde ik later de longlist van de Hebban Debuutprijs 2020. De Speelgoedman kreeg een plek op de longlist van de Hebban Thrillerprijs 2021. Inmiddels werk ik aan mijn vierde thriller en is het zeker dat ik houd van ingewikkelde verhaallijnen en dikke boeken. Plot, structuur en opbouw zijn daarom zaken waar ik graag mee speel.

Sinds de training voor schrijfdocenten van Marelle Boersma geef ik ook schrijfworkshops, waarbij ik focus op beschrijvingen, bijvoorbeeld van locatie en personages. Manuscriptbeoordeling en het begeleiden van cursisten van de Online Schrijfschool is voor mij een mooie nieuwe uitdaging.

Website Heleen van den Hoven

Mijn expertise:

Levensverhalen, romans (ook fantasy en young adult), korte verhalen

Marijke Vos:

Na mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening heb ik ruim twaalf jaar in de hulpverlening gewerkt, met name in de psychiatrie, (vrouwen)coaching en de jeugdzorg. Stuk voor stuk werelden vol verhalen. En daarmee kom ik bij mijn grote passie: schrijven. Het begon ooit toen ik een wedstrijd won en ‘zomaar’ mocht bloggen op de site van Life & Cooking, het programma van Carlo en Irene. Blijkbaar vonden mensen het leuk om iets van mij te lezen. Dat inspireerde me om door te gaan.

Naast regelmatige blogs en korte verhalen bracht ik twee boeken in eigen beheer uit, was ik in 2013 finalist bij de schrijfwedstrijd van chicklit.nl en in 2017 ging mijn langgekoesterde droom in vervulling: een contract bij een uitgever. Er volgden verschillende publicaties , zoals het succesvolle Van Chanel naar flanel, Alles op alles en de Kobo Exclusive serie De Weddingplanner. In de zomer van 2019 tekende ik mijn volgende droomcontract bij Harper Collins Holland, waar inmiddels Ik pleit voor jou! en Wedden dat ik blijf zijn uitgekomen en geloof me, er volgen er vast nog veel meer ;)

Sinds 2020 heb ik de hulpverlening vaarwelgezegd en ben ik fulltime werkzaam als auteur, redacteur en schrijfcoach. Hoe geweldig is het dat ik mijn passies kan combineren? Het schrijven van verhalen én anderen mensen daarbij helpen. Toen Marelle vroeg of ik me als docent wilde aansluiten bij de Online Schrijfschool had ik niet veel tijd nodig om daarover na te denken: samen is immers altijd leuker dan alleen. Bovendien creëer je samen gegarandeerd de mooiste verhalen! En misschien dus binnenkort wel jouw verhaal…

Website Marijke Vos

Mijn expertise:

Feelgood, (Historische) Romans, New Adult, Yound Adult

Annet Hulst:

Na mijn studie wiskunde, volgde ik de lerarenopleiding. Ik had altijd graag bijles gegeven en ik vond het lesgeven geweldig. Toch bleek ik op mijn 23ste te jong om alle indrukken van een lange dag vol middelbare scholieren van me af te schudden. Ik was té betrokken en lag ’s nachts wakker van elke leerling die onvoldoendes haalde.
Ik ging op zoek naar een andere baan. ‘Ooit ga ik weer lesgeven,’ zei ik tegen mezelf.
.
Inmiddels werk ik 25 jaar als IT-er bij een financiële instelling. Ik heb in die tijd zoveel mogelijk lesgegeven. Ik heb cursussen gegeven, collega’s ingewerkt, gepresenteerd, gecoacht en nog veel meer.
Naast mijn werk startte ik met de websites ChickLit.nl en VrouwenThrillers.nl, waarvoor ik jarenlang recensies schreef en de redactie deed, en zelfs een aantal verhalenbundels uitgaf in eigen beheer. Het idee ontstond om zelf een boek te gaan schrijven, maar dat bleek niet zo eenvoudig.
In 2017 besloot ik werk te maken van mijn schrijfambitie en boekte een schrijfvakantie. De winter erna zette ik tijdens de weekenden eindelijk mijn verhaal op papier.
.
Het jaar daarna won ik een schrijfwedstrijd van Hebban.nl met mijn verhaal ‘Iris’.
De young adult Privacy Live verscheen in 2020 bij Uitgeverij LetterRijn. In 2021 verscheen de thriller Bloedheet bij diezelfde uitgeverij.
En nu ga ik eindelijk weer lesgeven. Het cirkeltje is rond.

Website Annet Hulst

Mijn expertise:

Feelgood, korte verhalen, Start met Schrijven en manuscriptbeoordeling

schrijfdocent online schrijfschoolMachteld van Zalingen:

Ik ben geboren en getogen op de Veluwe. En al heb ik wel bijna tien jaar met plezier in de stad Utrecht gewoond, ik houd toch het meeste van de natuur om mij heen. Ik groeide op in een huis vol boeken en las alles wat los en vast zat. Toen ik ontdekte dat er een hbo-opleiding voor Boekhandel en Uitgeverij bestond, wist ik meteen wat ik wilde doen. Ik volgde nog een kopstudie sociaal culturele wetenschappen aan de VU omdat ik mij iets breder wilde ontwikkelen, maar uiteindelijk stroomt het bloed waar het niet gaan kan, en kwam ik toch in het boekenvak terecht. Daar heb ik zowel als inkoper, marketeer en (coördinerend) redacteur gewerkt (en werk ik nog steeds).

Ik ontdekte ook zelf hoeveel plezier ik in schrijven had. Ik deed mee met een schrijfwedstrijd van de ECI (toenmalige boekenclub) en werd tweede. Hierdoor aangemoedigd begon ik met het schrijven van een thriller, Wraakzusters, die in 2015 werd uitgegeven. Tijdens het schrijven van mijn tweede thriller, Bloedlijn, kwam ik als cursist in contact met de Online Schrijfschool. Ik volgde diverse (online) cursussen en schrijfweken bij Marelle, waaronder een Masterclass; Bloedlijn wordt gepubliceerd door uitgeverij De Crime Compagnie.

Ik merkte dat het lesgeven mij ook erg aansprak. Daarom volgde ik een jaaropleiding voor docent creatief schrijven. Toen Marelle mij vroeg om docent te worden bij de Online Schrijfschool voelde ik me vereerd. Ik ben dan ook erg blij met deze volgende stap en het voelt alsof ik mij in een snoepwinkel bevind: ik mag me bezig houden met alle dingen die ik leuk vind: schrijven, lesgeven, lezen en redigeren. Wat wil je nog meer?!

Website Machteld van Zalingen

Mijn expertise:

Thrillers, levensverhalen en bookproposal

Bregje RebergenBregje Rebergen:

Ik ben mijn hele leven al een enorme lezer geweest. Op twaalfjarige leeftijd had ik de meeste boeken in mijn ouders’ boekenkast wel gelezen. Ik lees nog steeds veel en graag en hou van bijna ieder genre.

In 2003 rondde ik mijn rechtenstudie af aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Na mijn studie was ik werkzaam bij een advocatenkantoor aan de Zuidas in Amsterdam, daarna als jurist bij de overheid en ook als trouwambtenaar. Ik ben getrouwd en moeder van drie dochters en een zoon. Van 2011 tot 2014 heb ik met mijn gezin als expat vlakbij New York  gewoond. Sinds 2014 woon ik weer in Nederland.

Inmiddels heb ik mij volledig toegelegd op het schrijversvak. Ik heb met succes diverse opleidingen, cursussen en workshops gevolgd, onder meer aan de Schrijversacademie en de Querido Academie. Naast de creatieve kant, heb ik me vooral verdiept in de technische aspecten van het schrijven en in de opbouw en structuur van een verhaal.

Mijn passie is schrijven en alles wat daarmee te maken heeft. Ik weet nog goed hoe het is om daarmee te beginnen. Zelf heb ik een vliegende start gehad en mijn enthousiasme rondom schrijven wordt nog steeds iedere dag groter. Ik merk dat dit mij bij uitstek in staat stelt om beginnende schrijvers te helpen bij hun eerste jaren in het vak en ik deel heel graag mijn opgedane kennis met hen.

Mijn expertise:

Thrillers, levensverhalen, romans

Soraya Vink:

Soraya Vink

c Barbara Croon

Lezen en schrijven lopen als een rode draad door mijn leven. Noem een boektitel en ik heb er wel een bepaalde herinnering bij. Als kind was ik al snel uit AVI-lezen om daarna de kasten van de plaatselijke bibliotheek grondig te doorzoeken. En kon je mij niet vinden op een verjaardag, dan zat ik gewoon in een hoekje met mijn boek.

Na mijn universitaire studie Spaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht en een opvolgende master Educatie en Communicatie belandde ik in het boekenvak. Na eerst enkele jaren als docente Spaans te hebben gewerkt, startte ik als thrillerredacteur bij lezerscommunity Hebban waar ik auteurs uit binnen- en buitenland interviewde. Ook nam ik zitting in verschillende juryprijzen zoals de Hebban Debuutprijs en Hebban Thrillerprijs. Daarnaast was ik in kalenderjaar 2017 een van de juryleden van de Gouden Strop, de prijs voor de beste Nederlandstalige misdaadroman.

In 2018 publiceerde ik zelf een thriller: Persona, een verhaal gebaseerd op de strijd in de onderwereld en een zwarte bladzijde uit de Spaanse geschiedenis. Enkele maanden na de release won ik er de ThrillZone Debuutprijs mee, een mooie kroon op mijn werk naast de vele positieve recensies.

Inmiddels ben ik werkzaam als acquirerend redacteur Fictie bij uitgeverij HarperCollins Holland, waar ik auteurs uit binnen- en buitenland begeleid bij het schrijven van hun boek en verantwoordelijk ben voor de acquisitie van boeken in het fictiefonds. Een mooie en uitdagende baan, waar ik ook voor over de wereld reis.

In mijn vrije tijd haal ik er veel voldoening uit om beginnende auteurs te coachen met de eerste ideeën voor hun verhaal. Samen sparren om een hoofdstuk nog beter te maken of die ene plotwending net wat spannender neer te zetten. Mijn kennis delen is iets wat ik het allerliefst doe en ik hoop dit binnenkort met jou te mogen doen.

Mijn expertise:

Thrillers, romans, levensverhalen,